Wendelstein 1838m

26.12.15

Wendelstein със своите 1838 м е шестия по височина връх намиращ се в алпийския масив Мангфал.
Панорамата откриваща се от върха и лесния му достъп, чрез кабинков лифт и влакче, го правят забележителна туристическа атракция.
Където има много туристи естествено има и панорамен ресторант, хотел, музей, а освен това и обсерватория и метеорологична станция (последните две не са достъпни за туристи)
Интересен факт е, че там се намира и църквата разположена на най-голямата надморска височина в Германия- Wendelsteinkircherl.

За ентусиасти предпочитащи класическия начин на "превземане" с раница и туристически обувки, съществуват различни изходни точки...Аз избрах като изходна точка Bayrischzell- маршрутът е средно труден,  около 3,5 часа според табелата (леко преувеличен, аз го взех за 2,5 часа с навехнат крак и кратки спирки за снимки). Туристическите обувки са минумум. Ако се минава по североизточната пътека, която е доста заледена и опасна през зимните месеци, предлагам и котки или поне щеки. По-безопасна е западната пътека, слизаща към селото Geitau (също около 3 часа ходене), което беше и крайната ми точка. Туристическата пътека от върха, водеща до Geitau (или в обратната посока), минава през приказна гора, прекъсвана от време на време от полянки. В късния следобед и при ясно време, човек може да се наслади на топлите лъчи на залязващото слънце като перфектен завършек на планинската разходка.

Снимките в хронологичен ред> Тръгване от Bayrischzell
По  североизточната пътека
ВНИМАНИЕ- доста е заледена през зимните месеци!!!
слизане към Geitau

поглед назад към върха