Активиране

16.8.15

 Припомних си тази публикация, която се появи известно време преди движението от начин на живот, да стане и моя професия. 
 В ежедневието си на физиотерапевт се срещам предимно с хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат. Много от тези проблеми се разпознават едва, когато редица симптоми (най-често БОЛКА), станат неизменна част от ежедневието ни или се засилят до такава степен, че не можем да работим нормално, да спим спокойно, да вършим нещата, които харесваме и ставаме зависими от фармацефтичните компании, които инвестират солидни суми в реклама за обезболяващи средства. Съгласна съм, че някои от тях помагат, но действието им се ограничава единствено с това да премахнат симптома за известно време, но не и проблема.

 Откриването на причината е разковничето за успеха, а не премахването на симптомите. 


 В хода на еволюцията, очовечването и модернизациите сме се отдалечили толкова от истинската си природа, че сме забравили да се движим и живеем по начина, за който сме създадени. Какво са правили предците ни? Ловували са, земеделствали са, ходили са километри на ден... а сега? 
Няма нужда да споменавам, че сме забравили да се движим и сме обградени с изобретения, които улеснявайки ежедневието ни, ни превръщат в слаби, зависими и болнави същества.
Далеч съм от мисълта, че правата лопата е най-добрата терапия, но имаме ли нужда от апликация на мобилния, която наблюдава изгорените калории, сънят, сърдечната дейност и дори ни напомня да се движим?!

За съжаление дефицитът на движение се наблюдава и при днешните деца. Колко от децата предпочитат игрите навън свързани с тичане и скачане, пред компютърните игри?

Най- са ми любими стандартните извинения "нямам време...претрупан съм с работа...като се прибера, въобще не ми е до спорт или упражнения..." а време за фейсбук и телевизия винаги се намира. Така е мързела ще ни довърши!

 Дефицитът на движение, води след себе си редица негативни фактори и съвремени заболявания  както на опорно-двигателната система- дискови хернии, слаби мускули, лоша стойка..., така и риск от заболявания на сърдечно-съдовата система- инфаркти, инсулти, тромбоза, емболия..., нарушения в обмяната на веществата- диабет, затлъстяване, депресия...
Вярно, че предците ни са били физически по-здрави, по-горе изброените заболявания са им били непознати и са живеели според природата си, но са живеели и по-кратко. 
Сега имаме науката, технологията, знанието и единствено от нас самите зависи какво ще изберем и как ще живеем.

...и така публикацията от 2009 с малки корекции...


   Много хора се мръщят при мисълта за физическо натоварване,но малко хора знаят, че движението освен на здраве е извор и на радост, особено ако е на открито.
   Движението тонизира, укрепва мускулатурата и ни прави щастливи.
Когато не се движим достатъчно или прекарваме по-малко време сред природата сме по-изнервени, боледуваме по-често, усмихваме се по-малко, имаме по-малко енергия и желание за живот.
Не е задължително да сме спортни натури и да отделяме много време, за да усетим положителните ефекти от движението. Няколко отделени минутки на ден, за общи упражнения или дори една кратка разходка, са напълно достатъчни за начало. Защо не и прекопаване на градинката или оборка на околоблоковото пространство (да съчетаем полезното с приятното). Когато има желание за промяна и време се намира. А когато положителните резултати започнат да идват, става по-лесно, приятно и мотивиращо.
   Както и при медикаментите и в спортът е важна дозировката. Всяко нещо, което помага, може и да навреди ако се прекали с него. Важо е да се започне бавно, постепено, а не с цел по-бърз ефект- претоварване, травми, загуба на мотивацията.

   За повечето спортисти движението е начин на живот, наркотик, веднъж опитал от него, оставаш пристрастен за цял живот. По време на спорт (особено за издържливост), централната ни нервна система произвежда ендорфини- химични съединения подобни на опиатите. Както се разбира и от името им Ендорфини= собствени или произвеждани от тялото ни морфини, освен обезболяващо действие, предизвикват и  усещането за прилив на енергия и щастие.
   Някои лекари използват спортът като придружаваща антидепресивна терапия или в борбата с хронични болки като мигрена и много съвременни проучвания доказват, че резултатите са положителни.
   Тази тема е безкрайна и безкрайно интересна за мен, но ще спра до тук.
   Някой беше казал : 
"Мотивацията те кара да започнеш, а постоянството да продължиш." 
Дано съм мотивирала някого, а дали ще продължи зависи от него самия.


снимката е актуална 08/15

Движете се бе хора!