Снежно с пудра захар

22.12.13



Избягвам да публикувам рецепти, понеже има хиляди кулинарни блогове, но тази рецепта държа да си я запиша някъде и също така да споделя.

В Гърция, от където идва тази рецепта се наричат "Корабиас"
, приготвят се традиционно за коледните празници и по сватби, понеже са обилно поръсени с пудра захар и са снежно бели.
Нарекох ги снежни, понеже са толкова меки и пухкави и се топят в устата. От сега са ми любими и със сигурност ще ни радват не само по коледните празници.
Рецептата е лесна за изпълнение, а продуктите стандартни, но ...
 има един малък трик, който е важен за успеха и ще спомена по-късно.

Благодаря на Анастасия, която ме научи на тази прелест.

Продуктите:

  • 250 гр. масло
  • 1/2 чаена чаша пудра захар + пакетче ванилова захар
  • жълтък
  • 1 чаена лъжичка коняк или ром
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • 3 чаени чаши пшенично брашно
  • 250 гр. натрошени бадеми (а може също и орехи или лешници)
  • пудра захар за поръсване след опичането
Приготвят се така:

Маслото трябва предварително да е поумекнало на стайна температура, разбива се с пудрата захар и жълтъка поне 10 до 15 мин. и това е малкия трик, за който споменах по-горе. Това е тайната на успеха, на пухкавите, топящи се в устата масленки.
След като сте разбили първите три съставки поне 10-15мин. се прибавят и останалите съставки, аз винаги импровизирам и експериментирам и прибавям и други аромати по желание... канела, кардамом, портокалови или лимонови корички, следващия път ще пробвам с какао и натрошени лешници.
Бърка се до получаване на меко тесто, което се доумесва на ръка. Оформя се на топчета с големината на малък орех, но с формата също може да се импровизира. Примерно, плоски като бисквитки.
Нареждат се в плоска тава върху хартия за печене
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 C° около 15-20мин.
След опичането се поръсват с пудра захар, гърците направо ги овалват обилно до побеляване. Аз съм пестелива със захарта.

Да ви е сладко, весела Коледа и щастлива Нова година!

Бъдете здрави!