Атака срещу грип и настинка

19.2.12Моят метод за справяне с неприятните симптоми- отпадналост, температура, главоболие, болки в ставите и крайниците и най-вече болки в гърлото със затруднено преглъщане.
Привърженик съм на хомеопатичните методи, но в крайни случаи, когато заболяването и симптомите са взели връх се налагат спешни мерки, лекарска намеса и приемането на сериозни медикаменти- парацетамол, ибупрофен + антибиотик е неизбежно.
Медикаментите бързо свалят температурата и облекчават повечето симптоми, но болките в гърлото и затрудненото преглъщане остават поне няколко дни.
Основните и най-силните ми средства за борба наред с медикаментното лечение са корен от джинджифил, мед, лимон, чесън, пресни плодове и зеленчуци, гаргара с лайка и други билкови отвари.Вслушй се в сигналите на тялото си. Ако нямаш апетит, не се насилвай да се храниш, но приемът на достатъчно количество течности е задължителен. Организмът има достатъчно запас и 2-3 дни лечебен глад подпомагат освобождаването на токсините, освен това засилва действието на полезните вещества. Много, много течности! Билкови чайове, компоти, супи и бульони.
Газирани напитки и алкохол и студено са абсолютно табу.

Моите най-благотворни рецепти са:


Плодова каша от настъргани на ситно ренде или надобени меки плодове (круша, ябълка, банан...), настърган джинджифил, лимон и мед.
2-3 пъти на ден

Джинджифил- едно от най-мощните средства срещу настинка и вируси. Нарязан на шайби в чай или просто така за дъвчене, загрява гърлото и облекчава болките. Дава енергия и загрява отвътре.

Склидка чесън-поне веднъж на ден важното е да е прясно обелен или нарязан, тъй като губи полезните си качества. Чесън на прах няма да ни свърши работа, а се използва само като ароматн подправка. Дъвче се по малко и колкото се може по-бавно, стичащия се лютив сок успокоява болките в гърлото, а освен това действа антисептично и засилва имунната система.
Чесън в ушите действа загряващо и успокоява болките. Малко парченце чесън добре увито в памук, защото иначе пари и може да доведе до изгарания на ушния канал. Не само при настинка и грип, а също домашно средство срещу възпаление на ухото и зъбобол.
Това са само някои от многото полезни действия на чесъна.

Лук- също като чесъна. Нарязан на тънки шайби, се дъвче възможно най-дълго. Топли компреси от шайби лук или на каша подобряват кръвоснабдяването и отдават бавно топлината.

Инхалации- важно е въздухът в помещението да е влажен.
Чист въздух - поне ведъж на ден за 5 минути проветряване на помещението и 15-20 минутна разходка на чист въздух с топли дрехи действа животворно и подобряват настроението.

Полезен линк с подобнисъвети http://www.neo-angin.bg/index.php?id=268

Аз вече съм по-добре и ти желая и на теб бързо оздравяване и със здраве!