Сънят

28.2.11
Защо е толкова важен и защо не можем без него?  Колко дълго живее човек без сън?

Сънят е важен за възстановяването на организма. Нервната система на новородените е все още в процес на изграждане, поради тази причина спят почти през цялото време и са будни само за хранене.

Всеки е чувал, че сънят се състои от различни фази. Интересното в случая е че имаме около 90 минутен ритъм лек и дълбок сън. Щом единия цикъл-лек/дълбок сън свърши, започва следващия. Ако нещо/някой ни събуди по време на дълбоката фаза, все едно сме станали с "грешния крак" от леглото-вместо отпочинали сме раздразнителни и неконцентрирани. Днешни дни съществуват дори будилници, които работят на този принцип и ни будят приблизително в правилната фаза на лекия сън.

Интересно твърдение е, че е съвсем нормално по обед да сме изморени-дори да не сме обядвали. Обедния сън е физиологична нужда, дори големите концерни като Гугъл са разбрали, че служителите са много по работоспособни следобед ако си подремнат няколко минути и са въвели стаи където служителите да си отпочиват. Аз лично дори като дете ненавиждах следобедния сън и сега мнооооого рядко дремвам следобед- само като не се чувствам добре, а явно трябва да променя навиците си.
Достатъчни са няколко минути, не повече от половин час, за напълно освежителен сън. Съществува един трик, който се слави за доста ефективен. Взимате връзка ключове и си търсите тихо, уединено място (примерно тоалетната в офиса). Веднага щом се унесете и тялото се отпусне, изтървате връзката ключове и се будите. Времето е достатъчно за да се "рестартира" мозъка. С голямо съжаление трябва да съобщя на работохолиците, че този метод не може да замени нощния сън и който пести от сън за сметка на работа не е успял много, а вероятно дори си е навредил.
Колко време е нормално да спим? За всеки е индивидуално. Не е важно колко часове наред а как- удобен, непрекъснат сладък сън. Средно статистически между 6 и 8 часа на денонощие.

Безсънието не трябва да се подценява, особено ако ни се случва често. Ако се мъчим часове наред да заспим ако спим неспокойно и се будум често, ако на следващия ден се чувстваме напълно неработоспособни, раздразнителни и депресирани. Това са все признаци, които не бива да пренебрегваме, а да потърсим съвет при личния си лекар, който да ни насочи към съответния специалист.

Доказано е че човек може да живее без сън около 12 дни. Всъщност има известни случаи на хора страдащи от безсъние, които години наред страдат- вечер се опитват часове наред да заспят или будейки се десетки пъти на нощ, пробвали са какви ли не ритуали и медикаменти и резултатът е неработоспособност, психични увреждания, депресии, зависимост към сънотворни, които личните лекари предписват често с лека ръка. Сънотворните са нож с две остриета, с който много трябва да се внимава и най-добре да се избягва. По-добре пробвайте билколечение- комбинацията от валериан, мента и глог може да се намери под формата на капки, които се разтварят в малко вода или има различни билкови чайове в пактчета и насипни- чай от лайка например действа също успокояващо.

Интересен е фактът, че следобедния сън е забранен за хора страдащи от безсъние. Има специални терапии, целта на които е да изморят пациентите максимално и също така да изградят полезни навици у тях, а именно спане по график, умерен хранителен режим и леки спортни занимания, които намаляват нивото на стрес-хормона кортизол и увеличават нивата на успокоителните хормони серотонин и допамин. Човекът е животно с навици. Въпрос на мотивация и време е да се изградят правилните навици.
Това е.

Лека нощ!