Walhalla- храмът на падналите войни

21.6.10

Не, не съм на екскурзия в Гърция.
Това впечатляващо с нетипичния си архитектурен стил творение, се намира на около 10км източно от немския град Регенсбург, в близост до Донаущауф. В него се съхраняват мраморни мемориални бюстове и плочи на
исторически немски личности и хора от немскоговорящи народи. Интересен е фактът, че всеки може да предложи почетна личност от немскоговорящата езикова група и ако предложението се одобри, да поеме средствата по изработката и поставянето на бюста. Условието е въпросната личност да е починала преди най-малко 20 години. Баварския министерски съвет взима решение за новите предложения.Архитект е не кой да е, а Лео фон Кленце, който по поръчка на баварския крал Лудвиг първи, в периода от 1830 до 1842г построява храмът в римски стил, висико над тихият бял Дунав. Трябва да призная, че гледката от храма е доста впечатляваща и който вече е бил там ще го потвърди.
Има няколко начина за достъп до тази забележителност:
-най-лесен и бърз с автомобил
-най-впечатляващ с корабче от Регенсбург
-с градски автобус или най-приключенски с велосипед.
*пътеката през гората между Донаущауф и Валхала е много приятна, стига да не е в дъждовен и много кален ден.
В момента се извършва саниране на обекта, което трябва да приключи до 2013г. Споменавам го, понеже заради скелетата, работниците и машините, заслепяващи великолепието на храма, не се получиха впечатляващи снимки (за сметка на приятната разходка). Това е причината да използвам и повече стари снимки. Значително беше намалял и потокът от посетители.

Друга интересна забележителност в района са руините на крепостта над Донаущауф, които се забелязват отдалеч. От там съшо се открива чудна гледка към Регенсбург, Дунав, а и към Валхала.