Да засадим дърво- практически съвети

2.5.10

Приключенията на едно авокадо
(от костилката до дървото Persea americana)

Интересен е кръговрата на живота на авокадото, почти колкото човешкия :)
Всеки е чувал, че човек трябва да направи поне три неща през живота си: да засади дърво, да построи къща и да отгледа дете. Не съм сигурна дали точно в тази последователност ако последователността има значение и дали се отнася за всеки човек без значение от какъв пол е... , но да преминем към първата стъпка, така както ми се струва логично, а именно- засаждането на дърво ( дървета), чийто дървен материал после ще служи за построяването на къщата, където ще отгледаме детето.

И така стъпка по стъпка в картинки...


До колкото ми е известно, съществуват два начина за отглеждане на авокадо:


(по- сполучливия начин)
Долната (тъпата) част на костилката трябва винаги да е потопена във вода. След няколко седмици костилката се пропуква, пуска си коренче и излиза стабълце. Когато коренчето достигне 4-5 см дори повече, вече е готово да се засади в почва. Костилката е украшението на авокадото, не я заравяйте напълно в почвата-достатъчно е само коренчето... и не белете кората и.

(по- несигурния начин)
костилката се бучва веднага в почва, без да чакаме предварително да си пусне корен. Пробвах и при мен нищо не се получи...

Как да се грижим за авокадото

Между поливанията почвата се оставя да изсъхне. През летните и горещи дни листата се пулверизират от време на време. През зимата не се държи на много топло от 10 до 15С. Тори се с течна тор според инструкциите. Дългото и тънко стабълце може да се укрепи с допълнителна пръчка. Когато решите, че растението ви е достатъчно високо и искате да си пусне разклонения, върхът на стаблото се резва. Всеки сам определя кога, като няма определено сезонно време или определена височина. Ако се подреже по-рано, когато растението е по-ниско, се развива като храст. Ако е по-височко се оформя като малко дръвче с красиви разклонения. (Точно тази процедура с подрязването ме притеснява, но разклонениете растения са много по-красиви. Моето растение мисля да резна, когато порастне между 50 и 80см, не ми се ще да е много дълго и тънко).

Такаааа... вече имаме успешно развиващи се дръвчета.
Докато ги чакаме да порастнат, може да изпозлваме плодовете им за прехрана (да не забравяме, че с този успешен опит, делата ни в тоз живот не завършват). Както знаем плодът на авокадото е много полезен и подлежи на различни видове обработка и импровизации като тази по-долу...
суши с авокадо

двумесечно дръвче с височина 20см (дясно)