Еклери-Banh Su

15.4.10


Един от начините ми за релаксиране и психотерапия със сигурност не е лежане и нищо правене, а точно обратното занимания с нещо полезно, а още по-добре и ако е вкусно. Наслада за душата и тялото...
... та в този случай искам да се похваля с първите си "еклерови-сладки"-така да ги наречем, защото на пръв поглед не приличат на еклери, но се приготвят като тях. Въобще не е сложна работа,но пипкава, обаче и много вкусна.



Рецептата взех от една виетнамка. За така наречените Banh Su са необходими:

ЗА ТЕСТОТО
  • 125г брашно
  • 4 яйца
  • 250мл вода
  • 1/2ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
ЗА ПЪЛНЕЖА
  • 2 жълтъка
  • 20г маргарин
  • 250мл прясно мляко
  • 100г захар
  • 50г брашно
  • 1 пакетче ванилия
ПРИГОТВЯНЕ НА ПЪЛНЕЖА
жълтъците, захарта,брашното и млякото се разбъркват в тенджера на слаб огън при непрекъснато бъркане. Прибавят се ванилията и маргарина, бъркаме до получаването на крем с гъстотата на картофено пюре.

ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО
Кипва се водата със солта и захарта. Брашното се прибавя след като водата е завряла, а след като сместта е поизстинала, се прибавя едно по едно и яйцата . Тестото трябва да е гъсто и меко, така че да може да се сложи в шприц (аз понеже нямам, използвам найлонов плик, на който срязвам едното ъгълче, от където да излиза тестото)."Шприцовам" тестото върху голяма, плоска тава, застлана с хартия за печене. Формата и размера са по желание (моите са розички с около 4см диаметър). Пече се в предварително загрята на 190С фурна до получаване на златист цвят. Доста бухват и вътре са кухи, което е и целта. Оставят се да позистинат и една по една леко в единия край се срязват, пълнят се с крема (пак от шприц или найлонов плик). Това е!