Майорка в четири дни ( Ден 3 и 4 ) Тайната Майорка и Катедралата в Палма

28.3.10

Реших да събера двата дни в една публикация, не защото няма какво да кажа за тях, а защото третия ден беше тайна ... ама много строго, секретно пазена тайна. Аз все пак ще споделя част от нея, но на кратко.

Третият ден посетих места, които не са отбелязани в никой пътеводител, най-малките и скътани селца, места които не са интересни за масовия туризъм и които разкриват ежедневието на местното население, далеч от хотелите
( до колкото може да е отдалечено за мащабите на един средно голям остров). Пътуването започна на северозапад към Son Serra de Marina, през Муро, където точно на центъра до кметството мъдрува огромно дърво Schinus molle (вид американски ясен), от което се добива розов пипер. Продължи към зеленчуковите полета край Sa Pobla, прастарите маслинови дрървета край Caimari, та чак до Alcudia и най- северните заливи. Разбира се нямаше начин да не се опита някое традиционно ястие като вкусната супа "Arroz Brut" (буквално се превежда "мръсен ориз"), състояща се от ориз, зеленчуци, птиче, заешко или свинско месо и подправки като шафран и пикантен червен пипер, които придават жълтеникав цвят на супата и ориза, от където идва и странното наименование. После по едно малко ликьорче Hierbas- билков ликьор с преобладаващ аромат на анасон като мастика или узо или Palo- използван с медицински цели, направен е от сладък карамел и хинин, чийто горчив вкус преобладава. Като завършек и за ободряване задължително по едно Cafe solo- еспресо или Cafe con leche-кафе с мляко в някое малко кафененце.

На много централни места и централни кръстовища могат да се забележат ръждивите скулптори на майорканския творец Мигел Сарасате (Miguel sarasate) произхождащ от Арта. Като примерно тази намираща се в Манакор.


И така последният ден беше отделен изцяло на Палма- столицата събрала почти половината от жителите на острова- почти 400 000 души. Който е бил там автоматично си представя огромната катедрала- наричана La Seu, която въобще не е най-голямата в света, но със сигурност прави впечатление. Строителството и започва през 14 век и завършва началото на 20 век. Както всички храмове божии и тази сграда е произведение на изкуството, съхранила работата на даровити майстори, художници, скулптори, творили през вековете. Последната от които е керамиката на Микел Барчело (Miquel Barceló) - известен каталонски художник и скулптор. През 2007 "шокирал" общността с представянето на тази си смела творба. Който е влизал в катедралата няма начин да не е забелязал играта на цветове и светлина лееща се от многобройните цветни прозорци, един от които е розетката на източния фронт. С диаметър около 12 метра си печели второто място по големина в света.Палма не е само катедрала, Палма е еуфория- поне за мен, стари сгради, мозайки, забележителности... огромно пристанище, шарения от хора, магазини и тесни улички, аромат на домашен сапун.

Като завършек ще кажа, че Майорка е съвкупност от много неща, които ми доставят удоволствие- приятен климат, хубава кухня, слънце, море, плажове и скалисти брегове, планини и портокалови равнини.

Предимства пред други дестинации:
  • не е далеч- 2 часа полет
  • езикът- освен испански и каталонски или майоркански, почти навсякъде се говори английски или немски. Дори да не владеете някой от тях, хората са услужливи, търпеливи, усмихнати, няма начин да не се разберете.
  • валута-не се налага да сменям пари или да се обърквам в сметки
  • цените на предварително резервирана ваканция - една седмица в Майорка може да излезе по-изгодна от седмица по българското черноморие... тъжно но-фактСъвет:
Сувенирите и подаръците на летището може да ви излязат с няколко евра по- изгодно, а там наистина има всичко, което се предлага по многобройните магазинчета с цени "специално за туристи"
Въобще как съм си представяла, че за няколко дни мога да видя всичко?! Не е възможно в четири дни, че и да си почине човек, защото все пак е на почивка. Вземете си поне седмица.

Това беше моето впечатление. Споделих го тук като се надявам информацията да е полезна за избралите тази дестинация.