Майорка в четири дни ( Ден 1)

24.3.10

Всичко зависи от отправната точка. Маршрутите дадени тук винаги започват и свършват в Кала Мийор (Cala Millor), "cala" означава малък залив. Чудесен курорт намиращ се в живописен залив на източното крайбрежие, на около 70км от столицата Палма.



(Картата се увеличава като кликнете върху снимката)

Полетът ми беше ранен, така че имах цял следобед за приключения. След регистрацията в хотела, хвърлих излишния багаж в стаята, грабнах фотоапарата и се метнах на следващия автобус към отдалечения на около 10км. Порто Кристо ( Porto Cristo)- малко, очарователно рибарско селище, заслужаващо внимание. Там се намират и

Драконовите пещери ( Cuevas del Drach ).

Най-голямата, известната и интересната подземна атракция на Майорка. Естествено е и най-посещаваната, поради което разглеждането е възможно само в определени часове, на групи като водачът спира пред по-забележителните обекти и представя информация за посетителите на четири езика- испански, немски, английски и френски. Посещението трае около час. Дължината на маршрута е около 1200м. Топли дрехи са излишни, тъй като пещерата поддържа постоянна температура от 20ºC и 80% влажност на въздуха. Поради огромния поток от туристи, особено през летния сезон, се препоръчват ранните или последните часове за посещение.
Короната на програмата е на самия край, когато посетителите се настаниха на скамейки пред огромно подземно езеро, светлините изгаснаха и ...полека между причудливите варовикови образувания се появи магическо сияние, което бавно се засилваше като слънчев изгрев на фона на класическа музика. Изведнъж светлината угасна и настана пълен мрак, а измежду пещерните форми тайнствено се появиха три малки осветени лодки, водени от гребци с малък оркестър свирещ световноизвестни класически произведения:
  • Alborada gallega » Caballero
  • Plaisir D'amour » Martini
  • Tristesse Studio 3 Opus 10 » Chopín
  • Barcarola aus den Erzählungen von Hoffman » Offenbach
Преживяването е незабравимо. сърцето се разтапя от романтика, мелодия и топлина. Концертът трае около десетина минути.

Легенда гласи, че дракон пазел скрити в пещерата съкровища. Не били единични случаите на завинаги изчезнали хора в пещерните галерии.

Хронология
Първите писмени данни за изследвания на пещерата датират от 1338 година. Първият учен картографирал и сериозно заел се с изследването на пещерата през 1880г е немският спелеолог и тополог M.F. Will. През 1896г французинът E.A. Martel открива нови пещерни галерии и голямото подземно езеро, което сега носи неговото име. През трийсетте години на миналия век, майорканецът Juan Servera закупува територията и превръща пещерата в туристическа атракция за радост на млади и стари.

Цената от 10,50 евро за възрастни си заслужава, а входът е свободен за деца под 8 години.

С това следобедното ми приключение съвсем не беше приключило. След кратка разходка из Порто Кристо, хванах следващия автобус към отдалечения на около 14км град Манакор-"перлата" на острова. Втория по големина град в Майорка с около 30 000 души население, а най-големия град Палма по данни от 2008г наброява почти 400 000 души, което е почти половината от цялото население на острова. Градът има голямо туристическо и индустриално значение за Майорка. Известен е с фабриката за изкуствени перли, производството на мебели и керамика. Няма много туристически забележителности, но е интересно да се посети големия уличен пазар, провеждащ се всеки понеделник, където се предлага почти всичко- от дрехи до домакински пособия и хранителни продукти. Фабриката за фигури от маслиново дърво "Oliv-Art ", също представлява голям интерес, а градът е най- известен с фабриката за изкуствени перли, които за съжаление въобще не са евтини. Технологията на производството им е тайна, а обработката им се извършва на ръка и само познавач би открил разликата от истинките перли.
Интересни линкове: Majorica , Cuevas Del Drach ,Хубаво клипче от пещерата