Майорка в четири дни ( Ден 1)

24.3.10

Всичко зависи от отправната точка. Маршрутите дадени тук винаги започват и свършват в Кала Мийор (Cala Millor), "cala" означава малък залив. Чудесен курорт намиращ се в живописен залив на източното крайбрежие, на около 70км от столицата Палма.(Картата се увеличава като кликнете върху снимката)

Полетът ми беше ранен, така че имах цял следобед за приключения. След регистрацията в хотела, хвърлих излишния багаж в стаята, грабнах фотоапарата и се метнах на следващия автобус към отдалечения на около 10км. Порто Кристо ( Porto Cristo)- малко, очарователно рибарско селище, заслужаващо внимание. Там се намират и

Драконовите пещери ( Cuevas del Drach ).

Най-голямата, известната и интересната подземна атракция на Майорка. Естествено е и най-посещаваната, поради което разглеждането е възможно само в определени часове, на групи като водачът спира пред по-забележителните обекти и представя информация за посетителите на четири езика- испански, немски, английски и френски. Посещението трае около час. Дължината на маршрута е около 1200м. Топли дрехи са излишни, тъй като пещерата поддържа постоянна температура от 20ºC и 80% влажност на въздуха. Поради огромния поток от туристи, особено през летния сезон, се препоръчват ранните или последните часове за посещение.
Короната на програмата е на самия край, когато посетителите се настаниха на скамейки пред огромно подземно езеро, светлините изгаснаха и ...полека между причудливите варовикови образувания се появи магическо сияние, което бавно се засилваше като слънчев изгрев на фона на класическа музика. Изведнъж светлината угасна и настана пълен мрак, а измежду пещерните форми тайнствено се появиха три малки осветени лодки, водени от гребци с малък оркестър свирещ световноизвестни класически произведения:
  • Alborada gallega » Caballero
  • Plaisir D'amour » Martini
  • Tristesse Studio 3 Opus 10 » Chopín
  • Barcarola aus den Erzählungen von Hoffman » Offenbach
Преживяването е незабравимо. сърцето се разтапя от романтика, мелодия и топлина. Концертът трае около десетина минути.

Легенда гласи, че дракон пазел скрити в пещерата съкровища. Не били единични случаите на завинаги изчезнали хора в пещерните галерии.

Хронология
Първите писмени данни за изследвания на пещерата датират от 1338 година. Първият учен картографирал и сериозно заел се с изследването на пещерата през 1880г е немският спелеолог и тополог M.F. Will. През 1896г французинът E.A. Martel открива нови пещерни галерии и голямото подземно езеро, което сега носи неговото име. През трийсетте години на миналия век, майорканецът Juan Servera закупува територията и превръща пещерата в туристическа атракция за радост на млади и стари.

Цената от 10,50 евро за възрастни си заслужава, а входът е свободен за деца под 8 години.

С това следобедното ми приключение съвсем не беше приключило. След кратка разходка из Порто Кристо, хванах следващия автобус към отдалечения на около 14км град Манакор-"перлата" на острова. Втория по големина град в Майорка с около 30 000 души население, а най-големия град Палма по данни от 2008г наброява почти 400 000 души, което е почти половината от цялото население на острова. Градът има голямо туристическо и индустриално значение за Майорка. Известен е с фабриката за изкуствени перли, производството на мебели и керамика. Няма много туристически забележителности, но е интересно да се посети големия уличен пазар, провеждащ се всеки понеделник, където се предлага почти всичко- от дрехи до домакински пособия и хранителни продукти. Фабриката за фигури от маслиново дърво "Oliv-Art ", също представлява голям интерес, а градът е най- известен с фабриката за изкуствени перли, които за съжаление въобще не са евтини. Технологията на производството им е тайна, а обработката им се извършва на ръка и само познавач би открил разликата от истинките перли.
Интересни линкове: Majorica , Cuevas Del Drach ,Хубаво клипче от пещерата