Виетнамската Нова Година

10.2.10Tết Nguyên Đán или наричана кратко Тет, се празнува според лунния календар. Всеки месец по този календар започва от вечерта, когато отново се покаже лунният сърп. Годината наброява 354 дни, а началото на лунната година в продължение на 33 години преминава поредно през всички годишни времена.


Празникът продължава два дни като всяка година датата се мени между 21 януари и 21 февруари по времето на водолея. Тази година започва на 13 срещу 14 февруари, а 2010 е годината на металния тигър Hổ . Освен, че се празнува началото на новата година, заедно с това се отбелязва и настъпването на пролетта.

Самата новогодишна нощ, протича не много различно от нашата с фойерверки в полунощ, а някои хора я посрещат и с молитви в храмовете. Като мярка за сигурност от 1995г фойерверките са официално забранени.

Има и новогодишно дърво cây nêu, което обаче е бамбуково.

Истинското празнуване започва на сутринта, като празничния ден се прекарва със семейството, обикновено улиците в големите градове са пусти. Всеки член от семейството получава подарък- декориран плик с пари. Виетнамците смятат, че първият външен посетител определя семейният късмет за цялата предстояща година. Поради тази причина, на този ден, чужди домове не се посещават, освен ако не сте получили изрична покана. А се канят само хора, имали късмет през изминалата година. Също така боклук от къщата не се изхвърля и не се мете, защото може да се измете късметът (...познато- нали, колко сходни неща имаме).

Вторият ден се посещават роднини, приятели и храмът за молитви, отправени към Буда, даряват се пари, приготвят се традиционни ястия, едни от които са bánh chưng- символ на земята и bánh dầy- символ на небето, които задължително присъстват на трапезата.

Защо ми е хрумнало да споделя тази информация ли? Днес бях на гости на една мила и симпатична виетнамка, която ми разказа за този празник и обичаите им, а и вече беше приготвила новогодишно руло bánh chưng от ориз, свинско месо и ядки, всичко това завито и стегнато в голямо листото от бананово дърво и варено 5 часа. След това банановия лист се отстранява и рулото се реже на филийки. За гарнитура се сервират мариновани зеленчуци и сушени скариди. Всичко ми се стори много интересно и реших да го споделя. Това е!
Допълних информацията си от wikipedia и bglog.net