Чай или кафе?

21.6.09


И така според резултатите от скромната анкета "Кой какво пие на закуска?", класацията води- кафето 70% ,следвано от чая-20% едно малко за отскок-10%.

Аз съм горещ почитател на чая във всичките му разновидности и форми и по-специално зелен чай и мате, по всяко време на деня, но и към кафето проявявам слабост.
Поразтършувах се за повече информация,която да сравнява любимите ни 2 сутрешни напитки и ето какво открих:
сп. "Грация" разглежда качествата на двете напитки:"Чаят и кафето са най-консумираните топли напитки в света. Можем да ги сравняваме, защото имат една и съща основна съставка: кофеинът. Според мнението на специалистите максимално допустимото количество кофеин на ден трябва да не надвишава 400 мг за възрастни. При бременните и хората, склонни към тревожност, това количество е 200 мг. Прекалено високата консумация на кофеин действа диуретично, повишава телесната температура и води до безсъние. В дългосрочен план поемането на големи количества дневно - около 600 мг - повишава риска от остеопороза, както и от симптоми на стрес. В същото време обаче, ако е в умерени количества, кофеинът има доказано благотворно влияние върху организма: намалява риска от рак на дебелото черво и камъни в бъбреците, подобрява спортните постижения и повишава плодовитостта.
Кафето ни събужда, безспорен факт. Това, разбира се, се дължи на кофеина, който има свойството да активизира нервната система и да освобождава адреналина. В последните години се доказа, че кафето има и антиоксидантни свойства, като класическото и безкофеиновото кафе съдържат еднакво количество антиоксиданти. Ясно е, че ако сте любители на кафето, нищо не може да ви откаже от него. Добре е обаче да влизате в границите до 4 чаши дневно. Тогава няма значение дали то е силно или слабо.


Чаят съдържа почти два пъти по-малко кофеин от кафето, затова можем да го пием често без угризения. Повечето му хранителни съставки имат антиоксидантно действие. Такива са полифенолите, както и някои сложни флавоноиди. Повишената консумация на тези съставки се свързва със защитата от сърдечносъдови заболявания, различни видове рак и остеопороза. Поне по отношение на здравето чаят води по точки. Съдържа по-малко кофеин и повече антиоксидантни вещества. Черният и зеленият чай имат много сходен състав, тъй като се извличат от едно и също растение (Camellia Sinensis). Разликите помежду им се дължат на различната им преработка.Листата на черният чай подлежат на по-продължителна обработка и ферментация, на което се дължи и тъмния му цвят,но пък зеленият чай е много по-полезен заради високото съдържание на биофлавоноиди" *,(а какво са те е друга много обширна тема,но само хубави неща пишат за тях.:)

Колко кофеин има в чаша...

- шварцкафе (филтърно кафе) - 69-100 мг

- нескафе - 65 мг
- еспресо - 115 мг
- черен чай - 20-45 мг (в зависимост колко минути го запарвате)

- зелен чай - 35 мг

източник:
Сп. "Грация"

P.S. Интересен линк с подобна тематика Чай,Кафе или Мате открит случайно, ровейки се из нета ,няколко седмици след публикацията.../25.07.09 -дъждовна събота/